Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Dalarna

Unik integrationssatsning i dalaskolor

"Kraftsamling kring det här området"
1:10 min

I höst drar Högskolan Dalarna och Mälardalens högskola igång en unik satsning för att förbättra integrationen av nyanlända elever i grundskola och gymnasium. I Dalarna ska Falun och Borlänge kommun delta.

- Idén är att det ska genomsyra skolans verksamhet och vara en kraftsamling kring det här området, säger Mats Barrdahl, verksamhetsledare på Pedagogiskt utvecklingscentrum vid Högskolan Dalarna.

Att lära sig svenska är den stora utmaningen för nyanlända barn, särskilt eftersom lärarna sällan pratar barnens modersmål. Högskolan Dalarnas satsning ska bland annat introducera lärare till datorprogram, som hjälper barnen att lära sig svenska via sitt modersmål.

Men vid sidan av fortbildning kommer lärare och rektorer också att delta i forskningscirklar.

- En forskningscirkel är ungefär som en studiecirkel, fast på en högre nivå. Deltagarna kommer läsa litteratur och pröva nya saker i undervisningen. Sen kommer man att delge varandra sina erfarenheter, och även sprida till andra skolor, säger Mats Barrdahl.

Vilka skolor som kommer delta i integrationssatsningen är ännu inte bestämt. Satsningen finansieras med statliga pengar, och insatserna ska koncentreras till endast en skola i varje kommun.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".