Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Sommarplåga

Översvämningsmyggen vid Dalälven - ett minne blott

"Blev blåsta på kläckningen"
1:28 min

Områden kring nedre Dalälven har tidigare haft stora problem med så kallade översvämningsmyggor. Men på grund av årets långa vårkyla kan nu semesterfirare i södra Dalarna se fram emot en sommar med betydligt färre mygg.

Jan O Lundström är bekämpningsledare för biologisk myggkontroll och beskriver läget vid området kring nedre Dalälven.

- Läget är väldigt bra kan man säga. Inte för myggorna men för människorna är det väldigt bra. Det är låga mängder mygg. Inga översvämningsmygg har producerats i några mängder här. Så det är skönt att vara ute nu.

Att översvämningsmyggen inte tillkommit i samma förödande armada som tidigare beror mycket på vädret.

- Vårvärmen kom lite för sent. Det var en översvämning på våren och hade det varit tidigare år hade värmen kommit vid den tiden. Men i år så dröjde värmen någon vecka extra och vårfloden hann sjunka undan innan värmen kom och översvämningsmyggen kunde känna sig blåsta på kläckningen, berättar Jan O Lundström.

– Det finns vissa reaktionstider. Just nu finns det ingen indikation på att de ska bli några stora mängder regn under den närmaste tiden och räknar man lite grann på fingrarna så lär det knappast kunna bli någon översvämning under den närmaste veckan och sedan tar det två veckor innan myggen är uppe i luften igen, och sen ska dom para sig..

– Från och med i dag så har man nog en månad på sig när det knappast kan bli några stora mängder översvämningsmyggor.

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".