1 av 2
Lennart Bengts är gatuchef i Smedjebacken. Foto: Anna Gustafsson
2 av 2
Niklas och Arne Jonsson vid butikens parkering. Foto: Anna Gustafsson
Smedjebacken

Kommunen polisanmäler nedplockade skyltar

"Vi har inte ens P-skivor till våra kunder"
1:30 min

Igår monterade personalen på ICA i Smedjebacken ner parkeringsskyltarna vid butiken och lämnade in dom på kommunhuset, det efter att kunderna måste använda p-skiva för att handla i affären. Nu har kommunen polisanmält händelsen.

– Vi har ju varit emot de här p-skivorna från första stund när de satte upp skyltarna, säger ICA-handlaren Niklas Jonsson. Nu blev måttet rågat när vi inte fick tag på några p-skivor till våra kunder. Vi hade inget annat val än att plocka bort dem.

Det var ICA-handlaren Niklas Jonsson som tillsammans med Arne Jonsson, tidigare ägare av butiken, tog ned parkeringsskyltarna och lämnade in dem till Smedjebackens gatuchef Lennart Bengts. Han tycker att man istället kunde hört av sig till kommunen på andra sätt om man tycker det är ett problem med p-skivorna vid butiken.

– Jag påtalade när de besökte oss igår att de hade kunnat inkommit med en formell skrivelse så hade vi behandlat det på korrekt sätt.

Men det har de inte gjort?

– Nej.

Men på ICA har man inte samma uppfattning. Där menar man att det här är en fråga man har diskuterat med kommunen under en längre tid.

– Vi har ju pratat med kommunen och varit emot det här på dag ett så det kan ju inte komma som en klar blixt från blå himmel. Jag hade förr problem med att personalen inte hade någonstans att ställa sig och då om någon gång hade jag kontakt med kommunen, säger Niklas Jonsson.

Händelsen med de nedplockade p-skyltarna är nu polisanmäld som egenmäktigt förfarande, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Kommunen kommer även sätta upp skyltarna på parkeringen igen.

– Gör de det så tar vi ner det igen. Vi kommer hålla på så ända tills vi fått bort stolparna i så fall, säger Arne Jonsson.

Att kommunen har polisanmält det här, hur känner ni inför det?

– Det ser vi fram emot, det är ingenting vi är rädda för, säger Arne Jonsson.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".