Maria Nordqvist tycker att män och kvinnor spelar med olika förutsättningar när det kommer till att ta MC-kort. Foto: Gustav Mårtensson
Trafik

Kvinnor missgynnas av MC-körkortsprov

"Tjejer tar dubbelt så många lektioner"
1:18 min

Kvinnor misslyckas oftare än män med att ta motorcykelkörkort, det visar en undersökning som Sveriges Motorcyklister har gjort. Men proven är orättvisa, menar Maria Nordqvist, representant för Sveriges Motorcyklister.

– Tjejer tar dubbelt så många lektioner som män, och övningskör tre gånger så mycket. Men just när det gäller MC-körkort verkar inte utbildning löna sig, säger Maria Nordqvist.

Hon har varit ute på vägarna i många år och konstaterar att kvinnor inte är sämre än män på att köra motorcykel. Men när man kör upp måste man använda körskolans motorcyklar som ofta är för stora för kvinnor – och även en del kortväxta män.

En sån motorcykel är svår att köra i lågfart utan att sätta ned foten, något som man får göra i trafiken, men inte på körkortsprovet.

"Pekat på problemet i flera år"

Därför misslyckas kvinnor oftare med att manövrera motorcylen i lågfart, tror Maria Nordqvist, som tycker att det är orimligt att så mycket vikt läggs vid den delen av provet.

– Vi har pekat på problemet i flera år, senast i en livechatt förra veckan med infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd. Hon sa att hon känner till problemet och att de ska undersöka saken, avslutar Maria Nordqvist.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".