Peter Karlsson Paul Linqvist och Per Anders Westhed på plats i Vansbro. Foto: Stefan Ubbesen/P4 Dalarna.
Vansbrosimningen

Klassiker-kommuner vill forma samarbete

"Finns potential att utveckla Vasaloppet"
1:26 min

Vansbrosimningen ingår ju i den så kallade "Svenska Klassikern" med till exempel Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Engelbreksloppet. Nu vill kommunerna försöka forma ett framtida samarbete.

– Vi har en idé att inte bara tävlingarna ska samarbete utan också hitta vad kommunerna kan göra för att visa att vi är klassiker-kommuner, säger Per-Anders Westhed, centerpartistiskt kommunalråd i Vansbro.

Kommunerna hade ett möte i Motala i våras. I höst kommer ytterligare ett möte ske i slutet av oktober.

– Vi delar alla kommunerna intresse för hälsa. Genom att samarbete så kan vi ju bli ännu bättre och starkare tillsammans, säger Paul Lindqvist (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Lidingö.

Vadå, alltså för att bygga på folkhälsan och inte för att tjäna pengar i branscher och näringsliv?

– I det här fallet är det framförallt våra respektive föreningsliv som tjänar pengar. Alla dom här arrangemangen ger oerhört mycket pengar till våra lokala föreningar. Vilket gör att man kan bedriva bra ungdomsverksamhet och skapa en grund för folkhälsan, fortsätter Paul Lindqvist.

– Sen bygger det ju också våra varumärken på ett väldigt positivt sätt.

Peter Karlsson är kommundirektör i Mora.

– Vi ser att det finns en väldig potential att utveckla Vasaloppet. Vi kan lära oss hur man har utvecklat det här på andra håll av dom andra kommunerna här. Det finns väldigt mycket man kan lära av varandra, det har vi upptäckt bara den här korta tiden vi träffats, säger han.

Anders Westhed är positiv till ett framtida samarbete och tror att det finns mycket att lära i framtiden.

– Vi är olika kommuner. Vi har olika förutsättningar och är bra på olika saker. Jag tror vi kan lära oss mycket om många olika saker, även det som inte har direkt med tävlingarna att göra. Jag ser fram emot mötet i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".