Foto; Scanpix.
Dalarna

Missnöjd med polisens insats vid stöld

"Lätt hänt att saker faller mellan stolarna"
1:26 min

Under Medeltidsmarknaden i Borlänge i helgen fick Birgitta Aspling sitt marknadsstånd plundrat. När hon skulle ringa till polisen för att anmäla händelsen hamnade hon i Umeå och polisen i Borlänge fick ingen kännedom om att en anmälan gjorts. Hon är också besviken över att polisen inte skickade någon patrull till platsen.

-- Jag fick till svar att polisen inte åker ut på sådana här saker, säger Birgitta Aspling. Det fanns ju ett vittne där som hade sett när det hela skedde och lämnat signalement på den personen.

Birgitta Aspling tror att man kanske hade kunnat gripa gärningsmannen som plundrade hennes marknadsstånd om polisen hade kommit till platsen.

Carl-Oskar Bohlin, moderat riksdagsledamot från Dalarna, menar att det inte är ovanligt att det är krångligt att ringa till polisen för att anmäla brott, och att det här är ett problem som rör hela polisorganisationen.

-- Man blir rundbollad och får inte den service och hjälp som man har rätt till. Man ska inte behöva kunna rättegångsbalken för att få ett schysst bemötande och en god service av polisen.

-- Det är lätt hänt att saker och ting faller mellan stolarna därför att man ibland upplever att det inte riktigt finns någon röd tråd genom hela organisationen och att saker tappas bort. Som kvinnan i det här fallet vittnar om så fick hon uppfattningen att en polisanmälan var upprättad men därefter kommer ingen information till polisen i Dalarna, och det är ju ytterst beklagligt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".