1 av 2
Avesta och Falu kommun har valt att hyra in företaget Indivator för att genomföra projektet Roligaste sommarjobbet. Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
I sommar startar och driver de företag. Gabriel Nyberg, Linn Sved, Hanna Lindqvist, Therese Semdahl, Madeleine Bäckström, Elin Westberg. Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio
SOMMARJOBB

Ingen lön garanterad för det roligaste sommarjobbet

Madeleine: "En jättebra erfarenhet"
1:13 min

Feriejobb har erbjudits för ungdomar i Dalarnas kommuner i flera år. Men nu erbjuds ungdomar i Avesta och Falun att vara sina egna chefer under sommaren. På fyra veckor får de starta och driva ett eget företag. Men någon lön för mödan är de inte garanterade.

– Man vet ju om redan innan att man kanske inte tjänar mest jämfört med andra jobb som man kan söka, säger Madeleine Bäckström, en av deltagarna. Det är upplevelsen i sig, att man får starta ett eget företag och lära sig grundstegen i hur man skapar ett. Det är en jättebra erfarenhet och det är den lönen man får i slutändan.

Avesta och Falu kommun har valt att hyra in företaget Indivator för att genomföra projektet Roligaste sommarjobbet. Tjänsten kostar cirka 270 000 kronor för kommunerna. Deltagarna får då utbildning och ett investeringsbidrag på 2 000 kronor vardera. Sedan har de fyra veckor på sig att komma på en affärsidé och genomföra den.

Men utöver investeringsbidraget är deltagarna inte garanterade några pengar. Däremot kan den som slappar bli återbetalningsskyldig.

– Om det är någon som tar pengarna och inte gör någonting under de tre resterande veckorna. Då blir de återbetalningsskyldiga av de här 2 000 kronorna, säger Therese Semdahl, handledare för projektet i Falun. Eftersom jag har kontakt med dem varje dag och träffar dem flera gånger i veckan så kommer jag att märka vilka det är som verkligen försöker och vilka som inte alls försöker.

Mathilda Gustavsson
mathilda.gustavsson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".