Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mora

"Det var ju en lyckad rekrytering"

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 15.11
"För allmänheten kan det se konstigt ut"
1:46 min
Lars Tomth. Foto: Niklas Larsson/Scanpix

Lars Tomth, chef för Mora tingsrätt, är tveksam till om det var jäv när den tillförordnade lagmannen Agneta Nyman anställde sin egen dotter som domstolssekreterare sommaren 2011.

Jävssituationen skedde alltså 2011, men även 2012 och i år har dottern fått sommarjobb på tingsrätten, men då anställdes hon av den nuvarande lagmannen Lars Tomth, som inte tycker att det var något klart regelbrott när Agneta Nyman skrev på anställningsavtalen för sin dotter.

– Det skulle ha varit bättre om någon annan hade skrivit på avtalet. Just för allmänheten kan det se konstigt ut, det håller jag med om, säger Lars Tomth.

Men det här är ju jäv, man får ju inte anställa sitt eget barn, är det inte mer allvarligt än att det är olyckligt?

– Där är inte paragraferna helt klara när det gäller jävssituationer. Och i efterhand kan man ju se att det var en lyckad rekrytering, säger Lars Tomth.

I Förvaltningslagen, elfte parafrafen, så står det att en person inte får handlägga ett ärende som rör honom själv, hans make, förälder, barn eller syskon. Men det finns även en mening som säger att man kan bortse från jäv om frågan om opartiskhet saknar betydelse, och det är den meningen som Lars Tomth hänvisar till.

– Den meningen får nog någon annan bedöma, säger han.

Men skulle opartiskheten sakna betydelse i det här ärendet?

– Det skulle ju kunna göra det, säger Lars Tomth.

Något som Lena Marcusson, proffessor emerita vid Uppsala universitet inte håller med om.

– Nej, ingen person som anställer kan fatta beslut, när det gäller en statlig anställning, för sitt eget barn eller någon annan nära släkting.

När dottern sen anställdes som sommarvikarie 2012 och i år var det Lars Tomth som skrev på papprena. Men inte heller 2012 sattes det ut någon annons om tjänsten. I år fanns det en annons ute i en vecka på tingsrättens egen anslagstavla, så på den punkten ska dom bättra sig säger Lars Tomth.

– Vi har bestämt nu att vi ska anslå alla såna här tjänster, även sommarvikariat. Och även då skicka det för kännedom till Arbetsförmedlingen.

Förfarande vid anställningar

En myndighet som avser att anställa en arbetstagare skall på något lämpligt sätt informera om detta så att de som är intresserade av anställningen kan anmäla det till myndigheten inom en viss tid.

Någon information behöver inte lämnas, om särskilda skäl talar mot det.

KÄLLA: Anställningsförordningen 6 §

Jäv

Den som skall handlägga ett ärende är jävig 

om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående.

Från jäv bortses när frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse.

KÄLLA: Förvaltningslagen 11 §

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".