Foto: Anders Wiklund, Scanpix.
Falun

Familjehemsbarn ska utvisas till Azerbajdzjan

"Vi är både chockade, ledsna och arga"
1:32 min

Två familjehemsplacerade barn i Falun ska utvisas till Azerbajdzjan. Detta trots att de har levt i Sverige nästan hela sina liv. Det beror på en ny dom från Migrationsöverdomstolen.

Det är första gången man ser barn som vistas väldigt länge i Sverige bli utvisade, menar Mikael Ribbenvik på Migrationsverket.

En ny dom från överdomstolen har gjort att personer som levt i Sverige en längre tid, och som tidigare automatiskt fått uppehållstillstånd när deras ärende preskriberats, nu kan bli utvisade ändå.

– Domstolen har fattat beslut om det här och det kan inte vi ändra på, säger Mikael Ribbenvik.

Föräldrarna har tidigare påvisat psykisk ohälsa och hotar att begå utvidgat självmord om de skulle bli utvisade till Azerbadijan igen.

De två syskonen har bott i familjehem hos Lisa Breiting och Patric Hagemeister i närmare två år. Beslutet om att dom nu ska utvisas slog ned som en bomb.

– Vi är chockade, ledsna och arga. Vi tycker att det är helt inhumant att man kan ha den här lagstiftningen, säger Lisa Breiting.

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".