Kvarnsvedens målvakt Angelica Bengtsson. Foto: Dalanytt
Fotboll

Kvarnsvedens tjejer har vänt trenden

"Kommer satsa helt på fotbollen"
1:25 min

I går gick startskottet för fotbolls-EM för damer i Sverige. Allt fler tjejer spelar fotboll, även om det fortfarande finns mer pengar i herrfotbollen - så är det i alla fall på de flesta ställen. I Kvarnsvedens IK har man lyckats vända trenden. Där drar tjejerna in dubbelt så mycket pengar som killarna.

- Vi har bra sammanhållning, det är nog det som gör att vi är bra på plan, säger spelaren Hannah Grytegård.

Kvarnsvedens framgångar i kombination med klubbens seriösa satsning på damsidan, har gjort att många tjejer sökt sig dit, och idag utgör en klar majoritet. Hannah Grytegård har just tagit studenten och i höst är det fotbollen som gäller.

- Jag ska ge allt för fotbollen och hoppas jag kan behålla min startplats. Men jag kan inte leva av fotbollen idag. Det går inte i elitettan, säger Hannah Grytegård.

Även om damfotbollen växer så det knakar är det få spelare, ens i allsvenskan, som kan leva på sporten. Men trenden går åt rätt håll, och Kvarnsveden ligger i framkant: Numera drar damlaget in dubbelt så mycket pengar i reklamintäkter som division 2-spelarna i herrlaget.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".