1 av 2
Theresia Henriksson med barn. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/Dalanytt
2 av 2
Mora kommun varnar för bad. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg
Mora

Pojke sjuk efter bad i Orsasjön

"Jag tror att han svalde vatten"
1:22 min

Det råder badförbud vid Kråkbergs badstrand vid Orsasjön i Mora. Det är miljökontoret för Mora och Orsa som har mätt upp höga halter av både E.coli-bakterier och enterokocker i vattnet där. Bakterier som bland annat kan ge magsjuka och som Theresia Henrikssons son drabbades av.

Theresia Henriksson kommer från Sollentuna och är och firar semester i Mora, hennes son blev sjuk efter att dom hade varit vid Kråkbergsbadet i fredags.

– Alla sex barnen badade i vattnet, och det kändes ju inte som om det var något problem, det var klart och fint vatten. Men sen på kvällen blev två av barnen, eller främst min son, väldigt dålig i magen och fick diarré. Och sen har det fortsatt då så det har hållit på nu i två tre dagar, berättar hon.

Vad trodde ni att det kunde bero på?

– Jag kan inte säga klart vad han har fått ännu, och dom andra barnen har inte blivit dåliga. Men jag tror att han svalde vatten när vi var nere vid badplatsen där. Och när vi kom dit nästa dag, på lördagen, så hade kommunen satt upp skyltar och då kopplade jag det direkt till hans magsjuka, säger Theresia Henriksson.

När Dalanytt besöker Kråkbergsbadet på måndagsförmiddagen skiner solen och himlen är blå, ändå är badplatsen helt tom. Vilket förmodligen beror på att kommunen har satt upp stora vita skyltar där dom stark avråder från att man badar i sjön på det här stället.

– När det gäller enterokockerna så är gränsvärdet för otjänligt vatten 200 och dom låg på 1000 nu. Så det är fem gånger så högt som det får vara, så det är högt, säger Annika Persson som är miljöinspektör på miljökontoret för Mora och Orsa.

Vet ni varifrån dom här höga värdena av bakterier kommer?

– Det är ju tarmbakterier, så det man tror är ju att det kommer från något avlopp eller någon avföring på något sätt, men vi ska börja undersöka saken, säger Annika Persson.

Miljökontoret har även mätt upp lite förhöjda halter av bakterier vid Orsa camping som också ligger vid Orsasjön, men i nuläget är det alltså bara vid badet i Kråkberg som myndigheterna avråder från bad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".