Tuva-Lee Bäckerydh och Simon Jansson. Foto: Marit Fahlander/Dalanytt
Borlänge

Ny läsmetod från Dalarna på export

5-åriga Tuva: "Det är jätteenkelt"
1:26 min

I Borlänge lär sig de flesta barn läsa redan på förskolan. Läsnyckeln heter metoden, som bygger på barnens egen lust till att lära sig läsa. Nu ska metoden gå på export till resten av landet.

Förskolläraren Ulf Niskanen håller upp lappar med bokstäver på. Barnen vet hur de låter. Så sätter de samman bokstäverna till ord: mmm-uuu-sss.

– Det är jätteenkelt, säger Tuva-Lee Bäckerydh, fem år.

Hon går på förskolan Eken i Borlänge, som är en är en av trettio förskolor i i kommunen där barnen lär sig läsa med Läsnyckeln. Metoden går ut på att barnen får ljuda ord, istället för att lära sig bokstävernas namn och traggla alfabetet. Bakom Läsnyckeln står Ingrid Smitz från Holland. När hon började som lärare i svenska grundskolan på 90-talet upptäckte hon att den svenska metoden att lära sig läsa inte var särskilt effektiv. Så Ingrid Smitz översatte den holländska metoden till svenska språket. Och resultatet har varit mycket gott.

– Jag har förhoppningen att man kan förebygga dyslexi när man börjar såhär tidigt med att läsa. För det har jag inte stött på än, och jag har jobbat med väldigt många barn. De klarar det. Jag hoppas att det här blir känt i hela Sverige, avslutar Ingrid Smitz.

Näst på tur att pröva Läsnyckeln blir sannolikt Falu kommun, där skolförvaltningen visat intresse.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".