Polisen säger att det inte går att ta reda på vem som ligger bakom twitterkontot. Foto: Christine Olsson / Scanpix.
Horndal

Tweet om död femåring utreds inte

"Polisen har inte gjort tillräckligt"
3:00 min

En person på Twitter uttryckte gläjde över att den femåriga somaliska flickan i Horndal hittats död. Han polisanmäldes för hets mot folkgrupp av en person i Göteborg, men ärendet lades ner utan utredning. Enligt polisen går det inte att identifiera den misstänkte mannen.  

– Det som är skrivet är ju brottsligt i sig, det är en hets mot folkgrupp, säger Bernt Zarnowiezki, sektionschef på krimjouren i Storgöteborg som tog emot anmälan. Men en anledning till att man lägger ner ärendet är att servern ligger i San Fransisco-området, och att man inte får ut uppgifterna på vem som ligger bakom och vilken ip-adress det är skickat ifrån. Vi kan inte få fram de uppgifterna och få fram nån misstänkt för att sen leda vidare till åtal.

Det var i början av juli som den femåriga somaliska flickan hittades död vid en sjö i Horndal utanför Avesta, och polisen misstänker att hon kan ha mördats. Och det var till en nyhetsartikel om just detta som mannen på Twitter länkade, och skrev till en egen kommentar: "Och! En somalier mindre i Sverige....Yes." Mannen fick en mängd upprörda kommentarer till svar, och inlägget spreds vidare i sociala medier.

Flera personer anmälde inlägget för hets mot folkgrupp, en av dem är Mohamud Salad i Göteborg.

– Jag känner att det är ett haveri helt enkelt. Jag uppfattar det som att man inte har gjort den insatsen som det här brottet förtjänar, säger han.

Enligt polisen har man tittat på den information som framkommer i anmälan. Men erfarenhetsmässigt vet man att uppgifterna om vem som ligger bakom ett Twitter-konto inte går inte att få fram, eftersom servrarna ligger utomlands. Därför har man lagt ner ärendet, säger Bernt Zarnowiezki.

– Det är ingen mening med att jobba med ett ärende, även om de uttrycker det på det här kränkande sättet, om man vet att man inte kommer nå nån framgång med att få fram en misstänkt.

– Och det är hundra procent säkert att man inte får fram det?

– Jag ska inte säga hundra procent, ingenting är hundra procent... Men erfarenhetsmässigt vet man att man inte får fram uppgifterna, säger Bernt Zarnowiezki.

Men för SR International tar det bara några minuter att få fram ytterligare information som ser trovärdig ut - exempelvis mannens ålder och att han bor i en liten stad där det troligtvis inte finns så många med samma namn.

Mohamud Salad tycker det låter konstigt att polisen utgår från att det inte går att identifiera mannen bakom Twitter-kontot.

– Det som är väldigt märkligt i det här fallet är att man menar på att man vet inte vem användaren är, man har inte tillgång till den informationen. Men hade man gått in på Twitter och sökt på personen, så finns det redan trådar och information om den här personen att hitta på nätet. Då undrar jag litegrann varför ingen har gjort den typen av undersökning istället för att bara hänvisa till utlandet så att säga, säger han.

Men de här uppgifterna verkar polisen inte känna till.

– Alltså jag har inte sett de uppgifterna. Man har ju tittat på anmälan, vad som finns här om det som är skrivet. Men jag vet inte att man har varit inne och tittat på Twitter-kontot, säger Bernt Zarnowiezki på krimjouren i Storgöteborg.

Mohamud Salad har nu begärt en omprövning av fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".