1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 2
Annki Langer-Silfverin och Karin Lagerkvist vid Arbetsmiljöverkets Gävle-Daladistrikt Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.
Dalarna

Arbetsmiljön för unga brister på hälften av arbetsplatserna

"De har inte tänkt på hot och våld"
1:28 min

Varje år skadas drygt 3000 unga människor på sina arbetsplatser. Många av dem jobbar första gången i livet och ofta handlar det om ett sommarjobb. Arbetsmiljöverket genomför nu inspektioner på just ungas arbetsplatser å Annki Langer-Silfverin, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Falun, har under sina besök funnit att hälften av arbetsplatserna brister i arbetsmiljön.

– I Dalarna tittar vi på ungefär 30 arbetsplatser. Det är skilda branscher och på ungefär hälften av arbetsplatserna ställer vi krav.

Femtio procent har alltså brister i arbetsmiljön för unga?

– Ja, det visar ju att vi måste vara ute och inspektera.

Vad kan det vara för brister då?

– Ja, dom brister jag har hittat så är det i själva introduktionsprogrammet. Man har inte tänkt på det här med hot och våld, som förekommer mer och mer idag. Det kan vara där man jobbar eller personer som kommer dit som uppträder olämpligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".