Joel Péclard, brandingenjör Räddningstjänsten Dala-Mitt. Foto: Anna Gustafsson/Sveriges Radio.
Dalarna

Fler utomhusbränder den här sommaren

"Kan dömas till böter"
1:20 min

Det är en torr och varm sommar, vilket gör att det råder betydligt högre risk för skogs- och gräsbränder än förra året. Under en stor del av sommaren har eldningsförbud varit utfärdat i stora delar av länet, men det är inte alla som följer det.

– Många eldar för att de tycker att de har koll på läget. Men det viktiga med eldningsförbudet är att hur bra koll du än har och även om du inte orsakar någon skada så kan du dömas till böter eftersom det är ett brott. Det är som en hastighetsbegränsning på en väg, även om du inte kör av vägen får du böter om du kör för snabbt, säger Joel Péclard som är brandingenjör på rädndingstjänsten DalaMitt.

Att elda när det är eldningsförbud är ett brott som kan leda till böter för allmänfarlig vårdslöshet. Senast för någon vecka sedan polisanmäldes en man i Gagnef efter att han eldat ute trots eldningsförbudet.

Räddningstjänsten har fått många samtal från människor som undrar hur och var man får elda nu och så länge det är eldningsförbud är svaret att man inte får elda alls.

Det är mycket torrt i skog och mark, och både hos brandkåren i Mora och på räddningstjänsten DalaMitt har man hittills märkt en ökning av utomhusbränder jämfört med förra året.

– Det klart att det märks att det blir mer och lite större bränder utomhus, säger Joel Péclard.

Ska man grilla under eldningsförbud gäller att man grillar på en ordentlig grill på den egna tomten eller på en iordningsställd grillplats. Att grilla på en engångsgrill i parken kan vara mycket farligt.

– Engångsgrillar blir väldigt heta, så står det en sådan på torrt gräs så kan det börja brinna, säger Joel Péclard.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".