Joakim Borgs, mjölkbonde i Gustafs. Foto: Anna Gustafsson/P4 Dalarna
Lantbruk

Torka hotar dalaböndernas skörd

1:26 min

En varm och torr sommar har påverkat skörden. Grödor mognar i förtid och spannmålsskörden väntas bli betydligt lägre i år jämfört med förra året. Enligt Lantmännen är läget värst i Dalarna, Mälardalen och norra Södermanland.

– Det vi har sett så här långt är att våra vallskördar, framför allt den andra skörden som vi precis har tagit, har tagit stryk av torkan. Det har varit mycket mindre mängd än vad vi hade räknat med, säger Joakim Borgs, mjölkbonde i Gustafs. Det innebär att jag får försöka hushålla med det foder jag får ihop till djuren.

Till skillnad från förra årets blöta sommar har den här sommaren inte bjudit på många regndagar, och det drabbar bönderna. Förutom att grödorna mognar i förtid eller förstörs av torkan, så kan också mängden skadeinsekter öka när det är varmt.

I Lantmännens senaste skördeprognos beräknas spannmålsskörden i Dalarna bli betydligt lägre i år än i fjol, och det räcker inte med någon enstaka regnskur för att lösa problemet.

– Helst skulle vi ha fått flera dagar på rad med lite fint, stilla regn, helst under en veckas tid och nu på en gång. Jag följer ju väderprognosen varje dag och det ser faktiskt ut som att det ska vara fint en vecka till, säger Joakim Borgs.

Hur känns det då?

– Det klart att man blir lite orolig när man tittar på grödorna och ser att de vissnar av och dör.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista