Foto: Scanpix.
ludvika

Bra siffror för ABB andra kvartalet

1:03 min

Industrikoncernen ABB med enheter i Ludvika fortsätter att visa bra siffror. Andra kvartalet i år ökade vinsten och intäkterna, däremot minskade orderingången.

När det gäller utvecklingen för ABB i Ludvika vill Sverigechefen, Johan Söderström inte ge några exakta siffror

– Normalt så kommenterar vi inte de svenska verksamheterna under året utan vi gör en kommentar på helåret. Men jag kan säga som följer, att verksamheten i Ludvika och verksamheten i Sverige stödjer det fina globala resultatet för andra kvartalet 2013.

ABB redovisar en nettovins på cirka 4,9 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Däremot minskade orderingången med 7 procent från förra året. Orderingången ökade i viktiga länder som USA, Kina, tyskland och Sverige, men minskade i Sydeuropa.

Johan Söderström är nöjd med resultatet.
– Vi har förbättrat vårt rörelseresultat jämfört med föregående års andra kvartal globalt sätt och det tycker vi är väldigt glädjande med tanke på osäkerheten i marknaden.

Sverigechefen ser positivt på framtiden för ABB i Ludvika, men vill inte svara på om det kan leda till fler jobb.

– Jag har en positiv grundkänsla. Det har varit en fin resultatutveckling för verksamheten i Ludvika de senaste åren och vi ser att vi har mycket duktiga medarbetare och en bra framtidstro, säger Johan Söderström.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista