Foto: Bullit Marquez/Scanpix
Borlänge

Bygget av islamiskt center på gång

1:38 min

Planerna kring det islamiska center som planerats i Borlänge verkade ett tag ha gått på grund. Ärendet har legat stilla i flera månader i Näringslivs- och planutskottet, där man väntat på ritningar från Islamiska förbundet. Men nu är det på gång igen.

– Nu är det en arkitektfirma som har hand om ärendet. De ska ta fram detaljplaner, som vi hoppas ska läggas fram till kommunens byggnadsnämnd i höst, kanske någon gång i slutet av augusti.

Varför har det tagit så lång tid?

– En av orsakerna är en del privata omständigheter som rör en av de som varit ansvariga för det här. Det har bromsat upp processen. Ingen är mer angelägen om att vi ska komma till skott med dt här än islamiska förbundet.

Det har nu gått drygt två och ett halvt år sedan idén om det islamiska centret först togs upp. Sedan dess har ärendet kantats av överklaganden och behandlingar i olika politiska nämnder, och fortfarande två och ett halvt år senare är det fortfarande en lång väg att gå innan ett islamiskt center blir verklighet.

-- Vi kan inte vidta några ytterligare åtgärder om man inte från Islamiska förbundets sida inkommer med hur man vill att byggnaden ska se ut och hur man tänker sig här framöver, säger Peter Hultqvist, ordförande i Näringslivs- och planutskottet i Borlänge. Så bollen ligger nu hos dem helt och fullt.

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista