CykelVasan 2012. Foto: Pelle Marklund/Sveriges Radio
Sälen/Mora

Cykelvasan snart lika stor som Vasaloppet

"Vasaloppet har en stark dragningskraft"
1:14 min

Om några veckor är det återigen dags för Vasaloppets sommarvecka. En vecka som växt enormt sen starten 2009. Då vid premiären för Cykelvasan var det 3000 tävlande som kom till start. Nu fyra år senare är det 12 000 cyklister som ska ta sig från Sälen till Mora.

Dessutom finns det nu även flera kortare cykellopp. Mats Rylander som jobbar inom Vasaloppsorganisationens sportstab är nöjd över dom många anmälningarna.

– Det ser jätte bra ut. Vi har ju redan nu nästan 21 000 anmälda på hela sommarveckan, och vi räknar väl med att det kan bli uppemot 22 000 när vi har fått in de sista anmälningarna dom sista dagarna, säger Mats Rylander.

Den 16 augusti drar Vasaloppets sommarvecka igång. Först ut är de kortare cykelloppen. Sen den 17 augusti är det dags för Cykelvasan, ett mountinbikelopp på 90 kilometer från Sälen till Mora. Det loppet är redan fulltecknat, och dom kortare cykelloppen och löptävlingen Vasastafetten börjar också fylls upp.

Att det går så bra för sommarveckan tror Mats Rylander beror på en allmän motionstrend.

– Man ska träna och må bra, äta bra och röra på sig. Och då ser vi att både löpning och cykel är helt rätt så att säga för att arrangera. Sen tror jag också att Vasaloppet i sig har en stark dragningskraft. Vi kan leverera bra arrangemang med bra kvalité och folk tycker att det är spännande att komma just upp hit.

Eftersom anmälningstaket till Cykelvasan nåddes så pass snabbt i år så kommer tävlingarna förmodligen fortsätta växa ännu mer nästa år.

– Ja det tror jag. Men vi ska ta beslut efter årets sommarvecka om vi utökar och i så fall hur mycket, säger Mats Rylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".