Hästarna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Scanpix
Dalarna

"Erfaren veterinär måste bedöma hästarnas skador"

"Jag har själv tagit en sån person på bar gärning"
1:16 min

I dag skriver tre veterinärer på DN Debatt att de misstänkta knivskärningar mot hästar som rapporterats den senaste tiden sannolikt inte är några knivskärningar. Enligt de tre veterinärerna har hästarna själva orsakat sina skador.

Att det ofta går till så vet Christina Lundin, polisinspektör på dalapolisen, som samtidigt inte utesluter att hästar knivskurits i Dalarna.

– Jag har sysslat med hästar i 40 år och jag har sett mycket skador. Det finns två orsaker, framför allt sommartid: Dels får de klåda av insektsbett, och står då och gnider sig mot träd och murar. Dels går många ston i brunst sommartid, säger Christina Lundin.

Den fjärde juli upptäcktes att två hästar i Aspeboda hade skador kring könsdelarna. Veterinären som undersökte hästarna var inte säker på vad som hänt, men en polisanmälan lämnades in om misstänkt djurplågeri. En mer erfaren veterinär kunde dock konstatera att hästarna hade skadat sig själva. 

För några dagar sedan lade Christina Lundin ner förundersökningen.
De misstänkta fall av knivskärning som ligger hos Ludvikapolisen kan hon inte uttala sig om, men Christina Lundin vet att det finns människor som begår den här typen av brott.

– Jag har själv tagit en sån här person på bar gärning, för tjugo år sen i Småland. Men jag tror man ska vara väldigt noggrann med att låta en veterinär med lång erfarenhet titta på skadorna. Om de anmäler det till polisen så har vi en möjlighet att ta ett beslut om det också, men i ingångsskedet är det ett beslut som hästägaren tar, säger Christina Lundin.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".