Stängt hos ungdomsmottagningen. Foto: Scanpix.
Sexualupplysning

Bara en ungdomsmottagning öppen under sommaren

"Kan innebära att man mår dåligt en längre tid"
1:26 min

I Dalarna är det bara en ungdomsmottagning som har öppet som vanligt under sommaren. Många mottagningar har stängt i flera veckor. Eira Alanko, ordförande i RFSU Dalarna, tror att det kan få konsekvenser för ungdomarna att ungdomsmottagningen har stängt.

– Jag tror att man kanske skjuter upp saker man vill söka för direkt till hösten, när det är öppet. Det kan ju innebär att man går och mår dåligt en längre tid eller att man inte får hjälp med det man vill ha hjälp med, till exempel om man är orolig för graviditet eller könssjukdomar, säger Eira Alanko.

I Orsa har ungdomsmottagningen helt stängt under sju veckor i sommar, men det är man inte ensam om. Även Smedjebacken, Säter, Borlänge, Mora, Vansbro, Älvdalen och Rättvik har stängt under flera veckor. Alla ungdomsmottagningar förutom den i Falun har begränsade öppettider på sommaren.

Detta trots att ungdomar, enligt RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, kan ha ett större behov av en ungdomsmottagning på sommaren.

"Många ungdomar tar sig tiden under sommaren"

– Det är då många ungdomar är aktiva och kanske har kommit hem över sommaren eller är lediga och tar sig också tid att söka hjälp och tid, som de inte gör resten av året, säger Eira Alanko som tycker att kommunerna måste börja prioritera ungdomar:

– Man kan inte behandla ungdomar som att de får hjälp när de passar, de är en prioriterad grupp.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".