FOTO: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Vindkraft

Långt gångna planer om 130 vindkraftverk i Rättvik

1:30 min

Det planeras att resa minst 130 nya vindkraftverk vid Furudal i Rättvik. Det är på Broboberget och Lannaberget som det tyska bolaget WPD planerar att bygga vindkraftverk till ett värde av tre miljarder kronor – och planerna är långt gångna, menar Inge Östlund (C) i Rättvik, som för kommunens förhandlingar med WPD.

– Det är väl inte definitivt klart. Men det är en bra bit på väg. Det har ju planerats under ett rad år och jag hoppas verkligen att man kan få till stånd den här etableringen, säger Inge Östlund.

Vad återstår innan första spadtaget kan tas?

– Det klart att det ska ju.. Alla har ju rätt att tycka till som är någon form av part. Men eftersom vi pekat ut det här i våran vindbruksplan, de här två områdena, så ser jag det relativt självklart att det här kommer att gå igenom.

– Det saknas ju direktpåverkan i form av boenden och verksamhet och dylikt. Det ligger väldigt avlägset. Det är väldigt lämpligt att expolatera vindkraft i de här två områderna.

Förväntar du dig några reaktioner mot det här? 

– Det har ju varit några samråd och möten runt det här under ett par års tid. Det har ju inte hittills, vad jag vet, kommit in några negativa synpunkter som skulle kunna tippa det här. Tvärtom har man varit positiv.

Hur många av vindkraftverken som kommer stå i Dalarna kan Inge Östlund inte ge ett exakt besked om.

– Merparten står i Rättviks kommun, så långt är det väl klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista