Malung-Sälen

Sommarturismen på frammarch

"Jobbat väldigt intensivt under tio år"
1:21 min

Att vinterturismen i Sälenfjällen är stor har varit varit ett faktum i många år. Men nu är också sommarturismen på frammarch. Något som är ett resultat av flera års intensiv marknadsföring. Det som lockar är framför allt cykling, fiske och vandring.

En som är uppe och turistar i Sälen är Nellie Haag från Göteborg.

– Min man han gillar att cykla och därför så ville han att våra två söner skulle få prova på det också. Så dom har varit borta här i liftarna och åkt upp och provat lite i barnguppen.

Hur är det att sommarturista här då?

– Vi är jättenöjda hittills. Vi kom hit i söndags och har varit här ett par dagar nu, och tänkte prova på Experium och badet där snart, säger Nellie Haag.

På turistbyrån i Sälens by jobbar Agneta Åhs-Sivertsen, och hon berättar att det har varit en medveten satsning under många år att få fler turister till Sälen också på sommaren.

– Vi har jobbat väldigt intensivt med sommarturismen under tio års tid, vi har haft tre projekt igång. Och vi ser ju att sommarturismen ökar för varje år.

Hur viktigt är det att satsa på sommarturismen och inte bara på vinterturismen på en ort som Sälen?

– Ja framför allt för oss som bor här året runt, att man ska kunna leva och bo och ha sysselsättning hela året runt, säger Agneta Åhs-Sivertsen.

Men än så länge är sommarturismen inte i närheten av vinterturismen, men kanske på lite sikt, säger Agneta Åhs-Sivertsen.

– Det hoppas vi att den ska bli, den är på god väg. Det är ju ett jätte område och vi har ju oerhört mycket fint boende här så det finns ju utrymme för en mycket större ökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".