1 av 3
Ett tackkort till en av personerna som skänt pengar till ett projekt. Foto: Sara From.
2 av 3
Cecilia Kyllinge lyckades samla ihop pengar till sitt projekt.. Foto: Sara From
3 av 3
Linda Gimle. Foto: Sara From
Kultur

Crowdfunding har problem att få fäste i Dalarna

"Kanske inte är så vana vid det i Sverige"
1:23 min

För ett år sen anslöt sig Region Dalarna till sajten crowdculture, där alla som vill kan skänka en slant till kulturprojekt som man vill stödja. Lika mycket pengar som projektet samlat ihop av privatpersoner, lika mycket pengar skulle Region Dalarna skjuta till. Men projektet har inte varit helt lyckat.

Några som lyckats nå sitt mål är Linda och Odd Gimle som driver en bok- och pappersverkstad i Djura.

När de båda kom över en gammal tryckpress från 50-talet insåg Linda att det skulle bli alldeles för dyrt att göra i ordning den med pengar ur egen ficka.

– Bara att vi tar vara på den här traditionen och tar över det här tryckeriet istället för att det bara ska skrotas, så jag tyckte att det borde finnas ett intresse från andra att vara med och stötta oss, säger Linda Gimle.

Hur var det att få folk att skänka pengar?

– Det var lite svårare. Det är lite ovant tror jag med den typen av finansiering, crowdfunding, man kanske inte är så van vid det i Sverige. Medan i USA och delar av Europa är det mycket vanligare. Så det var lite svårt faktiskt, säger Linda Gimle.

Tiden är nog inte helt mogen för det här finansieringssättet tror Theresia Holmstedt Jensen på Region Dalarna. Hon berättar att trots att det fortfarande finns 17 000 kronor kvar att söka, så har ingen sökt än. Och säger vidare att till skillnad mot vanliga kulturstipendier så måste man här jobba lite mer innan.

Svårt att be om pengar

Men en annan som faktiskt sökte och lyckades är artisten Cecilia Kyllinge, hon kombinerar konserter med välgörenhet.

– Resultatet av det här är att vi faktiskt åker till Uganda i januari, jag och min man Bengt, och skänker dom i närmare 30 000 kronor som vi är uppe i, till ett barnhem i Uganda som drivs av två svenska kvinnor, säger Cecilia Kyllinge.

För Cecilia Kyllinges del kändes det svårt att be om pengar till ett kulturprojekt som hon vill göra.

– Det här handlar om att man ska be om pengar hos privatpersoner och det tyckte jag kändes svårt. Men det borde inte vara det. Vi kanske kommer dit i Sverige också som i USA där man faktiskt kan be privata personer att stötta projekt.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Det här är Crowdfunding:

Crowdfunding, alternativt Gräsrotsfinansiering eller folkfinansiering på svenska, är en metod för att finansiera projekt eller idéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Detta sker numera ofta via internetbaserade system.

Det kan handla om välgörenhetsprojekt, artister som söker stöd från sina fans, journalistiska projekt eller för att samla in startkapital för ett företag.

Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".