1 av 2
Takläggare. Foto: Hasse Holmber/Scanpix
2 av 2
Anders Ax, ordförande Byggnads GävleDala. Foto: Sara From/Sveriges Radio
Bygg och anläggning

Dåliga villkor för kringresande hantverkare

1:32 min

Takarbeten, stenläggning och asfaltering. Under sommaren kommer hantverkare från runt om i Europa till Sverige för att jobba. Om du som privatperson anställer en hantverkare är det också du som bär ansvaret för deras arbetsvillkor.

Från fackets sida hoppas man att privatpersoner ser till att både ha koll på arbetsvillkoren och sitt eget ansvar vid eventuell olycka.

– Oftast när man kommer och gör sådana här tillfälliga arbeten så är det så att man jobbar under helt andra arbetsmiljöregler än vad vi är vana vid att man gör. Det är det som blir den osunda konkurrensen mot de svenska företagen som har helt andra arbetsmiljöregler att rätta sig efter. Och då när det är utpräglat mycket takarbeten så är fallrisken avsevärd, säger, Anders Ax, ordförande Byggnads GävleDala.

Vem bär ansvaret ifall någon skulle trilla ner?
– I de allra flesta fallen så är det den enskilde beställaren. När man gör en sådan här upphandling då står man som arbetsmiljöansvarig också som privatperson.

Exakt hur många hantverkare som är här i Dalarna och jobbar vet facket inte.

– Det finns i varje kommun och så har det sett ut de sista två, tre åren. Det är naturligtvis fler i Falun- och Borlängeområdet och kanske i Sälenområdet men det finns i alla kommuner. Då pratar vi om 10-15 stycken.

Hur mycket kan facket hjälpa till om det blir strul?
– De flesta vågar inte säga att de har jobbat åt en dålig förmedlare, om man uttrycker sig så. Men för de som kontaktar oss och går in som medlemmar eller vill jobba under svenska förhållanden då har vi en möjlighet om vi klarar av att teckna avtal med det företaget.

Om du som privatperson vill att det ska gå rätt till för alla parter så tipsar Anders Ax om webbsidan Ren byggbranschs checklista. Sidan är ett samarbete mellan fack, arbetsgivare och skatteverket.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Checklista

· Gå noggrant igenom arbetets omfattning innan avtal tecknas.

· Teckna skriftligt avtal innan arbetet påbörjas.

· Det är viktigt är att i avtalet klargöra följande:
a) Arbetets omfattning. Skriv vad som ska utföras och inte utföras.
b) Priset eller grunderna för hur priset bestäms.
c) Tiden för betalning (betalningsplan).
d) Tiden för arbetets start och slut.
e) Bestäm hur beställning av ändrings- och tilläggsarbeten ska gå till.
f) Besiktning.
g) Försäkring.

· Vid småhusentreprenader krävs normalt att konsumenten tecknar byggfelsförsäkring och att entreprenören lämnar färdigställandeskydd.

Källa: Ren byggbransch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista