Andreas Saine Granlund har ett år kvar av sin läkarutbildning i Danmark. Foto: Lotta Ryd

Svårt att få jobb för utlandsutbildade läkare

1:21 min

Sverige utbildar inte tillräckligt många läkare för att möta behovet i vården, en tredjedel av alla läkarstudenter pluggar utomlands . Men när de kommer tillbaka till Sverige har de svårare att ta sig in på arbetsmarknaden varnar facket.

Andreas Saine Granlund från Falun har läst fem år på läkarprogramet i Danmark. Att utlandsutbildade kanske inte får samma chanser på arbetsmarknaden tror han kan bero på rykten.

– De vet att de som har bra betyg kommer in i Sverige. De som inte har tillräckliga betyg måste ju söka sig utomlands. Då kanske de tänker att de är högre presterande, de som har pluggat i Sverige, säger han.

De senaste tio åren har antalet svenskar som pluggar till läkare utomlands ökat från omkring 700 år 2002 till 2800 under förra läsåret. Det är alltså fyra gånger så många som får söka sig utomlands för att bli läkare idag.

I Sverige har vi brist på specialistläkare, men utlandsutbildade får inte samma chans till de jobben, säger Ordföranden för läkarförbundet, Marie Wedin:

– Bristen kommer bli att vi har för få specialisttjänstgörings möjligheter, det kommer att bli en konkurrens om vilka som kommer få fortsätta och bli färdig specialist, säger hon.

– Vilket är fallet ofta när det gäller diskriminering så finns det omedvetna mekanismer som gör att man höjer den svenska utbildningen, värderar den högre än vad man gör med utbildningar från andra länder reflexmässigt.

Andreas Saine Granlund jobbar i sommar på Falu sjukhus, han är inte orolig för att komma ut på arbetsmarknaden efter sina sex år i Danmark. Han tror att möjligheter till att få jobb handlar om kontakter.

– Det är det sociala nätverket som betyder något i längden. Om du nu har två personer som inte har någon skillnad annars än vart de har utbildat sig så tror jag att man tar den som kommer från Sverige helt klart, säger han.

För att komma undan den här utvecklingen föreslår Marie Wedin en förändring av läkarprogrammet i Sverige. De vill att utbildningen ska öka till sex år, till skillnad från dagens fem och ett halvt, och att AT-tjänstgöringen flyttas till när läkarna börjar sin specialisttjänstgöring. På så sätt menar Läkarförbundet kommer alla studenter komma in på arbetslivet med samma möjligheter.

LottaRydén
lotta.ryden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista