säter

Råd ska bedöma om Bergwall kan släppas

1:35 min

Förvaltningsrätten i Falun har nu beslutat att inhämta ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd i frågan om Sture Bergwalls fortsätta vård på Säters rättspsykiatriska klinik. Tidigare i dag lämnade Sture Bergwall in en anmälan till Socialstyrelsen mot en överläkare på kliniken.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, menar att läkaren medvetet lämnat felaktiga uppgifter till förvaltningsrätten i Falun. De felaktiga uppgifterna menar han ska ha fått betydelse för domstolens prövning i frågan om hans utskrivning.

Sture Bergwall menar att det rör sig om maktmissbruk och ifrågasätter i anmälan om läkaren är lämplig att ha en läkarlegitimation. Anmälan har nu skickats vidare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Nu har förvaltningsrätten alltså beslutat att inhämta ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd i frågan om Bergwalls fortsatta vård. Domstolen vill att rådet gör en bedömning om Bergwall fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning och om det finns risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet.

I morgon kommer beslutet om det sista av de totalt åtta mordåtalen mot Sture Bergwall läggs ner eller inte.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista