1 av 2
Gun-Britt Sandberg har haft många olika jobb i Dalarna. Fem stycken sen hon flyttade till Falun. Foto Lotta Rydén
2 av 2
Var femte person i Dalarna byter jobb varje år, då kan det bli kö utanför Arbetsförmedlingen. Foto: Kerstin Edquist/P4 Dalarna
jobben

Rörlighet på arbetsmarknaden skapar jobb

1:47 min

Om du vill byta jobb kan det vara bra att bo i Dalarna. Här är rörligheten på arbetsmarknaden större än i riket i genomsnitt. Bara i juni gick drygt 2 400 personer till ett nytt arbete i länet.

När Dalanytt gick ut på stan för att prata med dalfolk var det många som hade erfarenhet av rörligheten på arbetsmarknaden i Dalarna.
Gun-Britt Sandberg i Falun har bytt jobb många gånger.
– Sen jag flyttade till Falun, fem gånger. Man får ju kanske prova på sådant man inte har tänkt på eller provat på tidigare, säger hon.

Jesper Hammarbäck bytte jobb för 1,5 år sedan.
– Jag är 32 år nu och jag har jobbat sen jag var 16 så det har blivit några. Jag byter var fjärde år kanske.

Linus Johansson beskriver sig själv som rastlös på arbetsmarknaden. Han började sitt senaste arbete i juni, och tänker sig att han ska stanna där bara över sommaren.

Varför bytte du jobb?
– För att få erfarenhet.

Är det svårt att röra sig på arbetsmarknaden här?
– Nej, inte om man har rätt kontakter, säger Linus Johansson.

Folk byter jobb oftare i Dalarna, vilket gör att det är lättare att få jobb här än i de flesta andra län i Sverige, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Jan Sundqvist jobbar på Arbetsförmedlingen i Borlänge.
– Någonstans mellan en fjärdedel och en femtedel av alla som jobbar, byter jobb under ett år, säger han.

De flesta får nytt jobb när företag ersätter pensionsavgångar. I de senaste mätningarna fanns det 9.000 arbetslösa i Dalarna, knappt 2.500 av dem gick till ett nytt jobb i juni och om statistiken stämmer kommer dom gå till ett annat jobb innan året är slut. Jan Sundqvist tycker att rörligheten på Dalarnas arbetsmarknad är bra.

– Det ger möjligheter för de arbetssökande. Mycket större möjligheter än i många andra län i Sverige, att komma in på arbetsmarknaden. Och det är också bra ur arbetsgivarsynpunkt. Då har man ett mycket större urval. Man är inte beroende av att rekrytera av varandra, av konkurrenter eller av de som redan har jobb. Utan man kan också titta på de som är arbetssökande och ofta upptäcker man att här finns en väldigt bra kompetens som man kanske inte hade en aning om, säger Sundqvist.

Lotta Rydén
lotta.ryden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista