1 av 3
Mattias Holmén (längst till höger) och hans grannar störs av buslivet om nätterna. Särskilt som hundarna vaknar och skäller. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio.
2 av 3
Jill Larsson bor vid Dalgatan, men undviker att gå där sent på kvällen, av rädsla för framrusande bilar. På bilden syns också Fredrik Waldfeld. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio.
3 av 3
- Vi har prioriterat Älvdalen den senaste månaden. Tre-fyra gånger i veckan åker vi dit, säger Glenn Masuhr vid Morapolisen. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio.
Älvdalen

Buskörning och däckbränning stör Älvdalsbor

"Olyckor kan inträffa när som helst"
1:15 min

Natten till lördag körde en man av vägen i Älvdalen. Han misstänks nu för rattfylleri. Den här typen av händelser är vardagsmat i Älvdalen. Dalgatan som går genom centrum, har blivit en nattlig lekplats för unga människor som vill tänja på gränserna. De tävlar i bil, på moped eller i epa-traktor.

Det går fort, berättar Mattias Holmén, som bor vid Dalgatan.

– Det är kicken, det är adrenalinet, det är roligt. Samtidigt kanske man inte vet att det är farligt. Olyckor kan inträffa när som helst, säger Mattias Holmér.

Bilarna tävlar på Dalgatan, och de "bränner däck" på parkeringen vid mataffären Handlarn. Bränna däck, det kallas så när man kör och bromsar. Asfalten är fylld av svarta märken. När däckbrännarna sätter igång väcks ofta Mattias hund, och andra hundar i området.

Polisen borde komma hit oftare, säger vissa. Andra tycker att det är en attitydfråga, att föräldrarna måste lära barnen från början att det inte är okej att köra hur som helst och utan körkort.

I Älvdalen finns normalt två poliser, men de patrullerar inte, och kan alltså inte rycka ut när folk ringer mitt i natten och klagar på buslivet. Men Glenn Masuhr, på polisen i Mora, berättar att den patrullerande polisen har prioriterat Älvdalen de senaste fyra veckorna. Tre fyra gånger i veckan, gissar han.

– Vi gör så gott vi kan och de gånger vi är där så blir det lugnt men när vi lämnar och åker på andra jobb så dyker de upp igen. Det är en svår nöt att knäcka, säger Glenn Masuhr.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".