Chefsåklagare Håkan Nyman, riksåklagare Anders Perklev och överåklagare Björn Ericson på dagens presskonferens. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Thomas Quick

Sture Bergwall frias

0:33 min

Åtalet mot Sture Bergwall för mordet på Charles Zelmanovits läggs ned. Tillräckliga skäl saknas numera för att anta att han begått gärningen, enligt Åklagarmyndigheten. Därmed är Sture Bergwall i praktiken friad från de åtta mord han dömts för. "En glädjens dag" skriver han på sin blogg.

Sture Bergwall skriver själv på sin blogg:

"Idag är en glädjens dag och en dag för eftertanke. Hur kunde det gå så illa? Vilken betydelse hade denna första dom för de som sedan kom? Vilken betydelse hade samverkan mellan rättspsykiatri och polis/åklagare?"

Nu verkar det som att Sture Bergwall är fast besluten om att lämna rättspsykiatriska kliniken i Säter:

"Jag har sagt det tidigare och det tål att upprepas: jag ber alla som farit illa under TQ-åren om oförbehållsam ursäkt.

Jag går nu vidare. Men innan jag gör det skall dagens besked få sjunka in och tillsammans med familjen skall jag glädjas över att ha nått så här långt. Sedan är det dags för nästa process, den gentemot Säter."

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista