Landstinget Dalarna

Preventivmedel subventioneras efter ökat antal aborter

1:33 min

Från och med 1 augusti betalar kvinnor, upp till och med 25 år, max 200 kronor om året för hormonella preventivmedel inom landstinget Dalarna. Sedan 1992 har det bara gällt för kvinnor upp till 20 år men så ökade abortantalen och vid senaste årsskiftet fattades beslutet om understöd.

– Det är helt enkelt så att antalet aborter hos oss har stigit påtagligt mellan åldrarna 20 till 25 år under den sista tioårsperioden, säger Gunnar Barke (s), landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Billigare preventivmedel kan då vara att sätt att få ner antalen. Tidigare har till exempel en årsförbrukning av p-piller kunnat kosta 800 kronor.

Alla landstingen i Sverige har sin egna varianter på subventionering och just därför har Sveriges kommuner och landsting, SKL, gått ut med rekommendationer.

– De viktigaste sakerna är att det är de läkemedel som finns inom förmånen, att det är upp till 25 års ålder och att det inte ska kosta mer än 100 kronor om året, säger Mats Eriksson, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

I Dalarna kostar det nu alltså 200 kronor men det gäller för alla hormonella preventivmedel på marknaden. Inte bara dem som ingår i läkemedelsförmånen.

– Vi ser i det här fallet till det behovet som finns hos ungdomarna. Både det läge som finns på arbetsmarknaden för ungdomarna idag och det faktum att många naturligtvis studerar vi den här åldern. Det vi har idag kostar någonstans mellan fyra och fem miljoner och skulle vi också gå på det här förslaget från SKL om 100 kronor så kommer det att öka med ungefär en miljon. Men vi kommer att hantera den här frågan tidigt nu i höst och fatta beslut i september under fullmäktige, säger Gunnar Barke.

Då ska även beslut tas om subventioneringen ska omfatta alla typer av preventivmedel, som kondomer och pessar.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista