Grycksbo pappersbruk. Foto: Anna Gustafsson.
Grycksbo

Ännu ett bakslag för pappersbruket

1:19 min

Efter vårens nedskärningar, där 33 personer blir av med jobben kommer fler oroväckande nyheter för Grycksbo. Enligt Dagens Industri gjorde dom en förlust på 18 miljoner kronor enbart i juni.

Max Sievert är klubbordförande på fackförbundet Unionen i Grycksbo
– Visst är det en orolig stämning för framtiden, absolut.

 Vad ingår i den oron? 
– Oro för jobben, säger han.

Grycksbo pappersbruk med omkring 400 anställda ägs av Arctic paper. Det företaget dras nu med ekonomiska problem och fick i början av juli ett nödlån av huvudägaren Thomas Onstad på 35 miljoner kronor, enligt Dagens Industri.
Mitt i allt har det skett fyra avhopp bland nyckelpersoner i företaget, bland annat har styrelseledamöter och VD:n lämnat sitt uppdrag:

– Det kommer ju dagligen, just nu, avhopp. Man skulle väl hellre vilja jobba i ett företag som gör tvärtom, säger Max Sievert.

Det är en kombination av minskad efterfrågan hos kunder, ett högre pris för pappersmassa och en stark krona som slår hårt mot pappersbruken. Per Skoglund är ordförande för Grycksbo paper.
– Vi jobbar väldigt, väldigt hårt för att hitta nya produkter som ska kunna tillverkas på bruket och också anpassas till den marknad som har varit. Där kom det varslet som kom tidigare i år.

Tror du att det kommer bli fler varsel i år?
– Inte som jag kan förutse nu. Jag har ingen som helst indikation på att vi kommer göra det, säger Skoglund.

Snart är industrisemestern över och personalen kommer tillbaka till pappersbruket. Men stämningen kommer vara annorlunda.

– Hösten blir jobbig här på Grycksbo för det är alltid jobbigt att se arbetskamrater försvinna, säger Max Sievert.

 

Lotta Rydén
lotta.ryden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista