Sture Bergwall på rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
Thomas Quick

Ingen ansvarig för Quick-misslyckandet

"Det här är unikt i svensk rättshistoria"
2:25 min

Sture Bergwall friades också från mordet på Charles Zelmanovits. Riksåklagare Anders Perklev sa på dagens presskonferens att fallet Sture Bergwall är ett stort misslyckande. Men ingen får ta på sig ansvaret för det som många kallar Sveriges största rättsskandal.

Bergwalls advokat, Thomas Olsson, säger till TT att det är ett enormt haveri att en person blir oskyldigt dömd för åtta mord. Men det håller inte justitierådet Göran Lambertz med om.

Göran Lambertz utredde som justitiekansler om rättsprocesserna kring Thomas Quick behövde granskas och förundersökning om brott inledas mot de ansvariga för tjänstefel. I november 2006 fann han inte skäl till det.

– Frågan nu är om det är en rättsskandal och det menar jag att det var det inte, säger Göran Lambertz.

På dagens presskonferens kom frågan om tjänstefel upp igen. Men riksåklagare Anders Perklev kan bekräfta att ingen av de ansvariga tjänstemännen som drivit utredningarna riskerar att fällas för tjänstefel på grund av preskriptionstiden.

 – Vi har prespriktionstid för alla brott och det är också väldigt svårt att sätta sig in i de förhållanden som rådde när detta skedde, säger Anders Perklev.

Anders Perklev har beslutat om ett antal åtgärder, bland annat regler om när man måste vara fler åklagare i ett ärende. Han vill också att andra brister ska tas fram i ljuset, så att inte framtida domar går samma väg som Quick-målen.

Åklagaren Christer van der Kwast var åklagare och förundersökningsledare i Quick-utredningarna och i en intervju med TT säger han att han anser att riksåklagare Anders Perklev försöker göra honom till syndabock i målet.

Claes Borgström, som var Sture Bergwalls försvarsadvokat under fem års tid och som kritiserats för sitt sätt att hantera fallet, avböjer att kommentera dagens beslut.

Det mesta tyder nu också på att regeringen kommer att tillsätta en utredning för att se varför fallet med Thomas Quick gick som det gick.

Erik Nilsson
erik.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".