Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
THOMAS QUICK

Rättpsyk i Säter välkomnar ny prövning av Sture Bergwall

0:55 min

I dag, torsdag, skulle ett besked ha kommit om Sture Bergwalls vara eller icke-vara på den rättspyskiatriska kliniken i Säter, där han varit sedan början av 90-talet. Men förvaltningsätten i Falun vill inhämta yttranden från Socialstyrelsens rättsliga råd och därmed kommer Sture Bergwall vara kvar i Säter minst några månader ytterligare.

Ulf Cristoffersson, verksamhetschef på Säters rättspsykiatriska klinik, välkomnar en ny prövning av Sture Bergwalls vård på kliniken.

– Förvaltningsrätten har begärt hos rättsliga rådet att få en ny prövning och det är någonting som vi inte har något emot utan det välkomnar vi. Det är väl bra att man gör en sån, säger Ulf Cristoffersson.

Eftersom Sture Bergwall nu har friats från alla de åtta mord han dömts för kommer rättsliga rådet att göra sin bedömning utan att ta hänsyn till de uppmärksammade turerna kring morden.

– I det här specifika ärendet så kommer det i en annan dager, eftersom han är frikänd från de tidigare erkända morden, så är det ju, säger Ulf Christoffersson.

Men gårdagens besked kommer inte att påverka den vård som Sture Bergwall får på kliniken.

– Nej, det finns ingen ändring i vården på grund av det här, säger Ulf Christoffersson.

Erik Nilsson
erik.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista