Mora tidning. Foto: Anna Gustafsson/P4 Dalarna
tidningskris

DT:s lokalredaktion i Älvdalen läggs ner

1:13 min

I dag läggs Mora tidnings lokalredaktion i Älvdalen ner när lokalredaktören Björn Rehnström går i pension. Nu ska DT:s redaktion i Mora sköta bevakningen av Älvdalen, men Björn Rehnström är skeptisk till hur det kommer att gå.

– Man kan ju tycka vad man vill om mig, om jag har varit dålig eller bra. Men nu har inte Älvdalen en röst längre. Älvdalen blir mer anonymiserat.

När Mora tidnings lokalredaktion i Älvdalen läggs ner idag är det en del i en trend. De tidningar som ingår i DT, Dalarnas Tidningar, har under de senaste åren även lagt ner sina lokalredaktioner i Orsa, Säter och Smedjebacken.

Samtidigt har Dala-demokraten lagt ner samtliga av sina lokalredaktioner. Mediabevakningen i Dalarna har med andra ord tunnats ut avsevärt på bara några år.

Så det är med blandade känslor Björn Rehnström lämnar sin post. Men han ser fram emot pensionen, som han bland annat ska tillbringa med att hålla kurser i älvdalska. Och den före detta stockholmaren, som konverterade till älvdaling för 36 år sen, gläds åt de år han haft som lokalredaktör.

– Det här har ju varit ett otroligt rikt journalistliv på en sådan liten ort. Man kan inte skriva en artikel och gömma sig, för det får man reda på på Konsum sedan om det är fel. Däremot får man ju lyfta fram olika åsikter, och det har varit enormt bra.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista