Mathias Eriksson Bauer är ordförande i Dalarnas studenkår. Foto: Lotta Rydén
Högskolan

Ännu ett år av bostadsbrist för studenter

1:22 min

Det är brist på bostäder för de studenter som ska börja på Högskolan Dalarna inom bara några veckor. I år väntas 6000 nya studenter till länet, men antalet lediga studentlägenheter är få. Enligt studentkåren kan studenter som flyttar till länet tvingas bo på vandrarhem i början av terminen.

Studenkåren, Högskolan Dalarna och de två bostadsbolagen Tunabyggen i Borlänge och Kopparstaden i Falun kom i våras överens om att dra ner antalet studentlägenheter med 10-12 procent. Det berodde på att högskolan da skulle få mindre utbildningsplatser och tänkte att det då skulle bli färre studenter som sökte boende. En felaktig bedömning i efterhand, säger studentkårens ordförande Mathias Eriksson Bauer.

– Nu verkar det som att antalet studenter som har sökt bostad är fler än förra året. Där har vi satt oss lite själva på pottan tror jag, faktiskt, säger han.

Kommer ni öka antalet studentbostäder till nästa år?
– Det beror ju på om vi får in fler platser på högskolan. Jag tror att den nivån vi ligger på nu kanske är en rimlig nivå.

Imorgon, tisdag kommer det andra antagningsbeskedet till de blivande studenterna och då står det klart hur många som faktiskt kom in på högskolan. Det är just de som får besked sent som drabbas värst,enligt Mathias Eriksson Bauer.

– Det kommer bli ganska hårt tryck bland de som kommer in på andra antagningen i och med att de kommer in efteråt kommer de stå utan bostad. Så det är de som hamnar i kläm här.

Det är många som hör av sig och behöver hjälp med boende, och studentkåren försöker hjälpa till.

– Vi har en funktion på vår hemsida som vi kan förmedla, så det är bara att mejla oss så kommer det ut samma dag.


Lotta Rydén

lotta.ryden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista