1 av 2
Erik och Markus Ehlin med Nelson 12 veckor. Foto: Lotta Rydén/P4 Dalarna
2 av 2
Marie Granar är chefsveterinär på Djursjukhuset i Falun. Foto: Lotta Rydén/P4 Dalarna
husdjur

Fler husdjur får antidepressiva medel

1:16 min

Även våra husdjur kan ha ångest och deppiga hundar och katter behandlas allt oftare med lyckopiller. Försäljningen av antidepressiva läkemdel till smådjur har ökat med 35 procent de senaste fyra åren.

Marie Granar är chefsveterinär på Djursjukhuset i Falun.
– De kan ju som vi människor ha riktig ångest. Av att det har hänt något i livet. Kanske att matte har dött eller att de har flyttat eller att kompisen har försvunnit.

Under förra året köpte Sveriges djurägare antidepressiva läkemedel till sina katter och hundar för upp mot en halv miljon kronor. Det är knappt 200 000 kronor mer än för fyra år sedan. Det visar försäljningssiffror från Apotekens service AB.

Det är mest hundars problem som leder till medicinering, men även katters beteendestörningar har börjat uppmärksammas. Att en katt kissar inne är till exempel tecken på att den inte mår bra. Då måste djurägaren och veterinären komma fram till en bra behandling. Ibalnd är det medicinering, Men lyckopiller är inget som veterinärerna på Falu Djursjukhus skriver ut lättvindigt säger Marie Granar.

– Det är klart att man tar en nogrann sjukdomshistoria och hur det är hemma. Och så försöker man också med beteendeterapi när man v'l har börjat med medicinen.

Det är inte så att vi försöker göra djuren lite mer mänskliga?

– Det är nog lite så, och det är nog lite fel också. Det får inte gå för långt heller naturligtvis. Men det är ingen konstig medicin, säger Granar.

Markus Ehlin är ute med sin 12 veckors valp Nelson i en park i Falun. Att ge antidepressiva mediciner till djur är lite utav ev nyhet för honom.

– Kan det hjälpa dem så är det väl bra, varför inte? Men det kan lätt gå till överdrift. Det är väl fördelen kanske för djuren, att är det alltför illa så kan man ta bort dom, säger han.

Lotta Rydén
lotta.ryden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista