Foto: Linda Zinderland.
Högskolan

Högskolan Dalarna lockar studenter från studieovana miljöer

1:18 min

Studenter från lågutbildade familjer är underrepresenterade i klassrummen i hela landet. Men Högskolan Dalarna är ett av de lärosäten som är bäst på att locka elever vars föräldrar helt saknar högre utbildning.

Linda Vilhelmsson och Tomas Rundgren i Falun har båda pluggat vidare, trots att deras föräldrar inte gjort det.

– Jag tyckte inte att det var någonting med att mina föräldrar inte hade utbildat sig vidare. Det påverkade inte mig. Det var liksom inga konstigheter, säger Thomas Rundgren.

– Min mamma har högskoleutbildning, inte min pappa, säger Linda Vilhelmsson. Jag har blivit uppmuntrad att läsa om jag vill, men det har inte funnits några krav på att jag måste göra det.

Av studenterna som började på Högskolan Dalarna förra året har ungefär 10 procent föräldrar som bara har utbildning från grundskola. Den siffran är en av de högsta i landet.

Samtidigt är studenter från högutbildade familjer överrepresenterade även på Högskolan Dalarna, 60 procent av studenterna har föräldrar som pluggat vidare efter gymnasiet.

Anette Timmerlid är mångfaldssamordnare på Högskolan Dalarna och hon säger att de vill avdramatisera högskolestudierna för de som kommer från så kallade studieovana miljöer.

– Det kan finnas föreställningar om att det är otroligt svårt och komplicerat med studier på högskolenivå, men det är det inte.

Om en skola bara har elever från akademikerfamiljer, vad spelar det för roll?

– Det blir en ensidig studiemiljö. Tänk dig själv om du har ett seminarium där ni ska diskutera olika frågor. Då är det bra om ni har olika perspektiv på saker och ting. Det blir en bättre diskussion, säger Anette Timmerlid.

Mathilda Gustavsson
mathilda.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista