1 av 2
Koranen på svenska. Foto: Magnus Neideman / Scanpix
2 av 2
Ett flygfoto visar Zaatari flyktingläger nära den jordanska staden Mafraq, cirka 8 kilometer från den jordanska-syriska gränsen. Foto: AP Photo / Mandel Ngan, Pool
högtid

Tid för eftertanke under ramadan

1:14 min

Fasta och givmildhet är två viktiga delar under ramadan, islams heliga månad, som började tidigt i år. Hussein Hamad är lärarstudent och troende muslim, han ger sin allmosa till släktingar i Syrien och har fastat sedan den nionde juli.

Det är en solig eftermiddag i Jakobsgårdarna i Borlänge, där Hussein Hamad bor. Just nu har han många familjemedlemmar på besök. De har, liksom många muslimer, valt att ta ut sin semester under ramadan.

Ramadan började redan den nionde juli i år, så det har blivit långa dagar med fasta.

– Efter solnedgången ber man en bön. Sen tar man fram de goda maträtterna och sötkakorna, säger Hussein Hamad.

Fastan är en viktig del av ramadan, liksom givmildheten. Zakat kallas den allmosa som är en av islams fem pelare. Många väljer att skänka den allmosan under ramadan.

– Väldigt många skickar då allmosan till behövande i sina hemländer, säger Hussein Hamad, som har många släktingar i det drabbade Syrien.

Vad tänker du om de som firar ramadan i Syrien nu?

– När man ser bordet dukat med delikatesser, kan man inte låta bli att tänka på de människor som inte har denna lyx. Det är lite av ramadans syfte: att stämma till eftertanke.

Ramadan fortsätter till den sjunde augusti.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Fakta: Ramadan

Ramadan är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en heliga fastemånad, som är en av islams fem pelare. Enligt den gregorianska kalendern flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender. Muslimer tror att ramadan är en lyckobådande månad eftersom Gud då för profeten Muhammed uppenbarade de första verserna i islams heliga skrift Koranen.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista