Foto: Mark Earthy, Scanpix.
falun

Falu Pride blir av efter hårt kämpande

"Det här är någonting som behövs"
1:05 min

Stockholm Pride är över, men Falu Pride är på gång. I höstas var det oklart om det skulle bli några vajande regnbågsflaggor i Falun i år igen. Nu blir det Falu Pride i september men vägen dit har varit kämpig.

– Den gruppen som arrangerade förra året, jag var en av dem, vi var väl ganska slutkörda efter det året. Kanske på grund av att vi var ganska få och ganska ovana, säger Sara Ritäkt, årets festivalsamordnare.

Vad var det som gjorde att ni ändå tog tag i det i år igen?

– En envis positivism och härliga minnen från förra året. Jag känner också att det här är någonting som behövs, det ligger i tiden. Och att vår festival är verkligen bra.

Den 21 september arrangeras Falu Pride som även i år hålls på Arenan. Schemat är fortfarande på planeringsstadiet men en punkt arrangörerna gärna vill ha med är hur det är att växa upp som HBTQ-person på landsbygden.

Sedan betonar Sara Ritäkt att arrangemanget vänder sig även till heterosexuella.

– Vi vill att alla ska vara välkomna dit, även om man inte känner sig som homosexuell, trans, bi, utan man kan faktiskt komma dit för att lära sig någonting om det här communityt. Om hur det kan vara att till exempel växa upp i en straight miljö men känna sig lite queer, säger Sara Ritäkt.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".