Lars Yngström, vd för Tågab. Foto: Urban Lavén/Tågab
trafik

Succé för direkttåg mellan Mora och Göteborg

1:15 min

Under sommaren har man kunnat åka direkttåg mellan Mora och Göteborg. Många resenärer har åkt på sträckan och nu planerar man att även i vinter köra sträckan en gång i veckan.

-- Det har faktiskt gått klart bättre än väntat. Vi började det här som ett test och räknar med att det kommer att ha varit 5000 resande under de här fem veckorna, säger Lars Yngström, VD för Tågab.

Direkttågen mellan Mora och Göteborg går en gång om dagen i båda riktningarna. Tågab, Tågåkeriet i Bergslagen AB, samarbetar med Inlandsbanan, eftersom sträckan mellan Kristinehamn och Mora är en del av Inlandsbanan.

Lars Yngström berättar att många turister, svenska och utländska, har åkt på tåget, och kanske står fjällturisterna näst på tur för Tågab. Planer finns på att redan i vinter köra ett tåg varje lördag med anslutning till Idre och Grövelsjön. Resan skulle då gå med direkttåg från Göteborg till Mora, och fortsätta med buss till Idre och Grövelsjön.

-- Vi har träffat VD:n för Idre fjäll och de är klart intresserade av ge folk i västsverige en möjlighet att åka kollektivt till dalafjällen. Det är ju många som uppskattar att åka direkt, inte minst för att man då vet att hela förbindelsen fungerar, säger Lars Yngström.

De dagliga direkttågen mellan Mora och Göteborg kommer alltså gå igen nästa sommar, men för i år slutar tågen den femte augusti.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista