Basket kan kanske öka integrationen i Falun. Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
falun

Fritidsaktiviteter ska öka integration

1:26 min

Nyanlända barn och ungdomar kommer lättare in i samhället om dom har fritidsintressen. Det tror Falu kommun som nu har fått knappt 450 000 kronor i bidrag av länsstyrelsen till ett projekt som ska länka samman ungdomar och föreningar.

Amel Mujic är integrationschef på arbetsmarknads- och integrationskontoret i Falun. Han är glad över att Länstyrelsen beviljade kommunen hela det belopp som de ansökt om.
– Man kommer jobba väldigt intensivt för att försöka få nyanlända ungdomar att börja med någon fritidsaktivitet. Det är en viktig demokratisk fråga, det handlar om lika rättigheter och möjligheter.

Projektet heter Föreningslots och ska hålla på fram till slutet av 2014. En person ska anställas för att kartlägga vilka föreningar som finns i kommunen och se vad de har att erbjuda de unga nyanlända.

Ett hundratal ungdomar kommer ta del av projektet, och det är framförallt deras viljor och intressen som kommer stå i fokus.
– Tanken är att man ska träffa varje nyanländ ungdom som har kommit de sista två åren. Och kommer då fråga dem vad de vill och vad de är intresserade av. Sen utifrån att man har gjort kartläggningen har man en viss bank av föreningar, då kan man föreslå vissa aktiviteter. Det ska vara väldigt individanpassat på det viset, säger Mujic.

Fritidsintressen kräver ofta utrustning eller dyra medlemskap, vilket kan utestänga många nyanlända. En stor del av arbetet i föreningslotsen går ut på att få föreningar att tänka om.

– Det finns vissa saker som man kan göra och förändra utan att det ska behöva kosta jättemycket pengar. Och där tror jag att vi kan hjälpa föreningar att kanske tänka lite annorlunda, vad kan de göra för att fler ska komma till föreningen.

Falu kommuns arbetsmarknads- och integrationskontor sökte och fick pengar för ett till mångfalldsprojekt. Under arbetsnamnet, Ett samhälle för alla ska de som arbetar med nyanlända, erbjudas en kompetenshöjning. Även det projektet startar nu och avslutas i december 2014.


Lotta Rydén
lotta.ryden@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista