Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix
Idre

Renkött populär hundmat

1:04 min

Färskmat till hundar blir allt mer efterfrågat. Det har öppnat för ett Idreföretag att använda renkött som inte lämpar sig till människoföda till hundmat istället.

– Till största delen är det fett och kött, det som vi skär bort från styckningen som man inte vill ha, säger Gittan Jonsson jobbar med hundmatsprodukten. Sedan tar jag dit exta renfett och lite grövre senor och maler det. Senorna är för att de ska kunna hålla tänderna rena.

Renarna till den här maten är deras egna och det är renar som i första hand har gått i till människomat. Det man inte använda till det används istället till hundmat för att ta reda på så mycket av köttet som möjligt. Gittan Jonsson har inte hållit på med det här så länge, men intresset är stort.

– Det verkar vara ett stort intresse och i mailen jag får står det ofta att de vill ha ekologisk mat och man vill veta att var köttet kommer ifrån och att djuren har mått bra innan slakten och i och med att man kan visa upp hela kedjan eftersom det är Idres egna renar, säger Gittan Jonsson.

Sanne Ponga, Sameradion
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista