Andrew Casson är glad över det ökade antalet studenter.Foto: Lotta Rydén
Högskolan Dalarna

Stor ökning på studenter i höst

1:18 min

Antalet antagna till Högskolan Dalarna ökar med elva procent jämfört med hösterminen 2012. Det är ett trendbrott, då högskolan de senaste tre åren har minskat antalet studieplatser.

– Ja det är jätteroligt att det kommer fler studerande till Högskolan Dalarna i höst, säger Casson.

Just nu är det bara byggarbetare som syns till på högskolan i falun, dem jobbar med att bli klar med upprustningen av skolans bibliotek till skolstarten. Men om ett par veckor kommer det vara fullt av studenter, drygt 10 700 blev antagna till höstterminen, jämfört med 9 500 i fjol. Och som vanligt ökar sjuksköterskeprogramet mest.

– De senaste åren har vi ökat intaget på sjuksköterskeutbildningen för att det finns ett starkt arbetsmarknadsbehov då ökar vi från ett intag på 150 till 200 per år. Så vi tar in 100 på hösterminen och 100 till på vårterminen, men det var 1800 sökande på de där 100 platserna.

De senaste åren har Högskolan dalarna minskat sina utbildningsplatser med uppemot 20 procent, att de i år gör en helomvändning och tar in fler handlar främst om att kompensera för utbildningar som inte kom igång och många avhopp bland studenter som inte klarade av utbildningen förra året.

Mest glädjande är ökningen på ingenjörsprogrammet tycker Andrew Casson.

– Det tycker vi är väldigt glädjande, för vi har haft några år när vi har haft svårt att hitta sökande till ingenjörsutbildningarna, och de behövs i samhället. För första gången på länge kan vi ha reserver på de här utbildningarna, så det är jätteroligt.

Lotta Rydén
lotta.ryden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista