Igelkottar trivs bra i Borlänge. Foto: Scanpix
borlänge

Igelkottar flockas i Borlänge

"Igelkottarnas huvudstad"
1:15 min

Den fridlysta igelkotten verkar vallfärda till Borlänge,  flera hundra har kottar observerats under de senaste månaderna. Det säger Naturskyddsföreningen som gör en igelkottsinventering under sommaren.

Per Bengtsson är projektledare och biolog på Naturskyddsföreningen.
– Det har gått jättebra! Borlänge är en av Igelkottarnas huvudstäder i Sverige, säger han.

Varför just Borlänge är så populärt bland kottarna vet inte Per Bengtsson, men något speciellt borde det vara eftersom att kommunen ligger så långt före de andra dalakommunerna med sina 301 observerade igelkottar. Närmast efter Borlänge kommer Mora kommun, där bara 56 igelkottar observerats.
– Vi har fått från de flesta kommunerna i Dalarna, men vi har inte fått några rapporter från Älvdalen eller Malung-Sälen. Och finns de där uppe så efterlyser vi självklart rapporter därifrån till Naturskyddsföreningens hemsida, säger Bengtsson.

Förutom staden Borlänge gillar det taggiga djuret att äta mask och sniglar, men det har varit ont om favoritmaten under den varma sommaren. Om man stöter ihop med en igelkott så finns det sätt att hjälpa den på, säger Per Bengtsson.
– Om de har ungar, särskilt om de verkar utmärglade så kan man stödutfodra dem med lite kattmat uppblött i vatten eller med matrester. Men undvik mjölk naturligtvis.

Igelkotten är en populär gäst i Sveriges trädgårdar under sommaren.
– Vi får många rapporter från människor som matar sina älskade kottar och de verkar närmast betrakta dem som älskade trädgårdstroll, säger Per Bengtsson som är biolog och projektledare för Naturskyddsföreningens igelkottsinventering.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".