Sjölejonet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Gregory Bull/Scanpix
sjölejonfödsel

Länsstyrelsen polisanmäler cirkus

Bronett: "Kände inte till att sjölejonet var dräktigt"
1:21 min

Länsstyrelsen Dalarna polisanmäler en djurskötare på Cirkus Scott. Det var när cirkusen besökte Falun för några veckor sedan som deras sjölejonhona födde en unge. Länsstyrelsen menar nu att cirkusen begått ett brott mot djurskyddslagen eftersom man inte får transportera dräktiga djur.

– De har brutit mot föreskrifterna när det gäller transport av dräktiga och nyförlösta djur, säger Anna Sörlin som är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen Dalarna.

Robert Bronett, cirkusdirektör, tycker inte att det var nödvändigt att polisanmäla djurskötaren.

– Han kände inte till att sjölejonet var dräktigt. Man ska följa alla lagar och förordningar och vi på Cirkus Scott är väldigt noga med detta. Vi beklagar att Maggie har transporterats dräktig, säger Robert Bronett, cirkusdirektör.

Robert Bronett säger att man tog ett ultraljud på sjölejonhonan några månader innan man startade turnén och att det inte visade någonting. Det kan vara svårt att se på ett sjölejon om det är dräktigt eller inte, men Anna Sörlin menar att det är djurskötarens ansvar att ta reda på.

– Har man en sorts djur som man lever och turnerar med är man skyldig att se till att man vet hur det djuret mår. Det går ju att ta ett blodprov för att se om hon är dräktig innan man startar turnén.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".