Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
fästingar

Smittskyddsinstitutet utreder diagnosticering av borrelia

"De metoder vi har är inte riktigt bra"
1:24 min

Många svenska åker utomlands när de misstänker att de smittats av borrelia, eftersom de tycker att sjukvården i Sverige inte är tillräckligt tillförlitlig. Det här har gjort att Smittskyddsinstitutet nu fått i uppdrag att utreda metoderna som används vid diagnosticering av borrelia.

Astrid Danielsson, smittskyddsläkare på Landstinget Dalarna, tycker att det är bra att Smittskyddsinstitutet ska se över metoderna som används vid diagnosticeringen av borrelia.

– Det är ypperligt eftersom de metoder vi har nu inte är riktigt bra, säger Astrid Danielsson.

Trots att provtagningen av borrelia under många år kritiserats för att inte vara tillförlitlig så har inget hänt som gjort den säkrare, säger smittskyddsläkaren Astrid Danielsson.

– Nej, vi har inte några nya metoder.

Förklaringen till att det inte hänt mer på de år som gått sedan proven började kritiseras tror Astrid Danielsson är att det helt enkelt är svårt.

– Den här bakterien är speciell, säger Astrid Danielsson.

Vad tycker du om att människor söker sig utomlands för att de anser att de kan få en bättre diagnos där?

– Frågan är om diagnostiken är det korrekta eller om det är så att man behandlar saker med antibiotika som inte ska behandlas på det sättet, säger Astrid Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".