1 av 2
Familjen Hagberg gillar att plocka sina egna jordgubbar. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
2 av 2
Ingemar Brandts äger en jordgubbsodling utanför Säter. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
Dalarna

Svårare att plocka jordgubbar själv

1:20 min

Trots att intresset för att äta bär ökar minskar antalet självplockställen. På några år har mer än hälften av alla självplockställen försvunnit i Dalarna.

I Västerby utanför Säter ligger en av två platser där man kan plocka sina egna jordgubbar. Det är lite glest med folk när vi kommer dit men så håller säsongen på att avslutas med självplock. Det är en lite mer oorganiserad plockning då det finns färre bär på plantorna.

Mariana Shyshko jobbar på jordgubbsodlingen med att väga bären och visa de som kommer vart de ska gå. Den här dagen får hon visa hela familjen Hagberg som kommit med sina hinkar till självplockstället.

– Vi ska göra paj, säger Alva Hagberg, som tillsammans med sin bror Isak traskar runt bland plantorna.

Men Ingemars jordgubbsplockning i Västerby utanför Säter är numera bara ett av två ställen i länet där den här möjligheten finns. För några år sedan fanns betydligt fler ställen att välja på berättar ägaren Ingemar Brandts.

– Nu är vi bara två stycken i Dalarna som har självplock, säger Ingemar Brandts.

Ingemar Brandts tror det finns flera förklaringar till att antalet självplockställen minskar.

– Det är mycket jobb under den fina tiden när andra är lediga men sedan har vi också nyckfullt väder. Ibland har vi snö på vintern och ibland inte vilket också påverkar skörden, säger Ingemar Brandst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista