1 av 2
Arbetsförmedlingen i Borlänge. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
2 av 2
Jan Sundqvist på Arbetsförmedlingen. Foto: Anna Gustafsson/P4 Dalarna
dalarna

Många pensioner skapar jobb

1:17 min

Dalarna ligger nu på fjärde plats i landet vad gäller låg arbetslöshet, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. I slutet av juli va 6.8 procent av arbetskraften utan jobb, och den låga siffran beror till stor del på att det är väldigt många pensionsavgångar i länet nu.

– Arbetslösheten har ju faktiskt sjunkit om vi jämför med förra året. Vi har nu en arbetslöshet som är den fjärde lägsta i hela riket, till och med lägre än Stockholms län som brukar anses ha en bra arbetsmarknad, säger Jan Sundqvist som är utredare på Arbetsförmedlingen.

Hur kan det vara så?

– Det är när folk går i pension som de behöver ersättas av nya. Det gör att vi får den här stora omsättningen. Det är det som räddar dalarna. De är så pass många att de håller nere arbetslösheten väldigt effektivt.

Under juli fick 1 600 av de som var inskrivna på Arbetsförmedlingen i Dalarna ett jobb. Det är 100 personer fler om man jämför med samma period för ett år sen.

Att arbetslösheten i Dalarna är bland de lägsta i landet har att göra med att vi är inne i en period då många går i pension. Och det kommer att hålla i sig till hösten också, tror Jan Sundqvist.

– Vi har ju en hel del branscher som behöver fyllas på. Under de kommande åren kommer efterfrågan på arbetskraft att vara väldigt stor, framför allt i de branscher där det jobbar mycket folk som inom vården eller industrin.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista