Ida Berner. Foto: Sara From/P4 Dalarna
sjukvård

Hon blev frisk från MS

1:22 min

För tio år sen blev Ida Berner från Säter svårt sjuk i den neurologiska sjukdomen MS. Ett år senare fick hon som första person i skandinavien den nya behandlingen stamcellstransplantation. En behandlingsmetod som gjorde att hon har mått bra sedan dess.

– Det känns fortfarande som ett mirakel när jag tänker tillbaka, säger Ida Berner.

I Sverige insjuknar ungefär 400 personer per år i ms. Sjukdomen har tidigare setts som obotlig. Men med behandlingen stamcellstransplantation, där man ersätter patientens immunförsvar, kan alltså personer som drabbats av ms bli helt friska. En av dom som blivit det är Ida Berner i Säter. Men fortfarande, tio år senare, vågar hon inte riktigt tro på att hon faktiskt är frisk.

– Jag säger fortfarande att jag har MS för jag vågar inte säga någonting annat. Men jag hoppas ju att jag har haft MS och att det aldrig någonsin kommer tillbaka. Min läkare är positiv och det tror jag inte att han skulle våga vara om han inte trodde på det själv.

Ett femtiotal personer har hittills behandlats med metoden i Sverige. Ida Berner rekommenderar stamcellstransplantation till ms-patienter, men tycker det är viktigt att komma ihåg att alla kanske inte svarar lika bra på behandlingen.

– Eftersom det ändå finns en viss risk att man inte klarar behandlingen eller att den inte hjälper så mycket. Det har ju visat sig att den är mest effektiv för oss som har den här aktiva sjukdomen och som inte hunnit vara sjuka så länge.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesrado.se

Lisa Wahlström, P4 Värmland
lisa.wahlstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista